Monday, 28 July 2014

Heads of Indian Organizations :


Heads of Indian Organizations :
 


ASSOCHAM - Rana Kapoor
Attorney General of India - Mukul Rohatgi
Bombay Stock Exchange - Ashish Chauhan
CAG - Shashi Kant Sharma
CBDT - R.K. Tewari
CBI - Ranjeet Sinha
CCI - Ashok Chawla
Chief Economic Advisor - Siddharth Tiwari
Chief Election Commissionor - V.S.Sampath
DRDO - Avinash Chander
FICCI - Sidharth Birla
IB - Saiyad Ashif Ibrahim
IRDA - T.S.Vijayan
ISRO - Dr. K. Radhakrishnan
NABARD - Dr. Harsh Kumar Bhanwala
NASSCOM - Krishna kumar Natrajan
National Commission for women - Mamta Sharma
National Innovation Council - Sam Pitroda
National Security Advisor - Ajit Kumar Doval
National Stock Exchange - Chitra Ramkrishna
PM Economic Advisor - C.Rangrajan
Press Council of India - Marandey Katju
Press Trust of India - K N Shanth Kumar
RBI – Raghu Ram Rajan
RAW - Alok Joshi
SBI - Arundhathi Bhattacharya
SEBI - U.K. Sinha
SSC - Amitava Bhattacharyya
TRAI - Rahul Khullar
UGC - Ved Prakash
UPSC - D.P. Agarwal

INDIAN STATES ON INTERNATIONAL BOUNDARIES

INDIAN STATES ON INTERNATIONAL BOUNDARIES





1) Bordering Pakistan :-
Jammu and Kashmir, Punjab, Rajasthan and Gujrat

2) Bordering China :- 
Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh

3) Bordering Nepal :- 
Bihar, Uttarakhand, Uttar Pradesh, Sikkim and West Bengal

4) Bordering Bangladesh :-
West Bengal, Mizoram, Meghalaya, Tripura and Assam

5) Bordering Bhutan :-
West Bengal, Sikkim, Arunachal Pradesh and Assam

6) Bordering Myanmar :-
Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur and Mizoram

7) Bordering Afghanistan :-
Jammu and Kashmir (Pakistan-Occupied Area).

FIFA BASED QUESTIONS

FIFA BASED QUESTIONS 




1) 2014 FIFA World Cup was the ..... FIFA World Cup?
Ans. 20th
2) Which country hosted the FIFA World Cup 2014?
Ans. Brazil
3) The FIFA 2014 was held from __ to __?
Ans. 12th June to 13th July
4) Brazil had earlier hosted FIFA WC in which year?
Ans. 1950
5) How many countries participated in the FIFA WC 2014?
Ans. 32
6) Name the two new technologies used for the first time at a World Cup in 2014?
Ans. Goal-line technology and vanishing foam for free kicks.
7) When was the first FIFA World cup held?
Ans. 1930
8) Name the countries which have so far lifted FIFA WC since it's starting in 1930?
Ans. Argentina, Brazil, England, France, Germany, Italy, Spain and Uruguay
9) Which was the first team to be eliminated from FIFA WC 2014?
Ans. Spain (the champions of 2010 WC)
10) Germany lifted the FIFA WC 2014 defeating which team in the finals?
Ans. Argentina (By 1-0 margin)
11) Which team became the first European team to win a World Cup in the Americas?
Ans. Germany
12) Germany's win marked the first time that sides from the same continent had won three successive World Cups. Who were the earlier winners in 2010 and 2006?
Ans. 2010- Spain & 2006- Italy
13) Germany qualified for which tournament winning the world Cup?
Ans. 2017 FIFA Confederations Cup
14) First match of FIFA 2014 was between?
Ans. Brazil and Croatia
15) Who scored the first goal of FIFA WC 2014?
Ans. Marcelo of Brazil (It was a self-goal which earned Croatia the lead in the 11th minute.) But at the end Brazil won the match 3-1 with Neymar scoring 2 goals and Oscar one.
16) Who was the referee in the opening match?
Ans. Yuichi Nishimura from Japan
17) Who was the referee in the final match?
Ans. Nicola Rizzoli from Italy
18) Total how many venues where there for FIFA WC 2014?
Ans. 12
19) Which stadium hosted the final match between Germany and Argentina?
Ans. Maracana Stadium, Rio de Janeiro
20) Which was the official match ball of the 2014 FIFA World Cup?
Ans. Adidas Brazuca
21) Brazuca was manufactured in which country?
Ans. Sialkot, Pakistan
22) Which country reached their first quarterfinals since 1986 in FIFA WC 2014?
Ans. Belgium
23) Name the two first-time quarterfinalists in FIFA WC 2014?
Ans. Colombia and Costa Rica
24) Which country set a World Cup record with four consecutive semi-final appearances in FIFA WC 2014?
Ans. Germany
25) Who beacme the first player to appear in four World Cup semi-finals in FIFA WC 2014?
Ans. Miroslav Klose
26) Miroslav Klose broke whose record with 16 goals to become the highest scorer in the history of FIFA 2014?
Ans. Ronaldo
27) Which team secured third place in FIFA WC 2014?
Ans. Netherlands. The defeated Brazil 3–0 in third place play-off.
28) Germany and Argentina faced each other in how many WC finals?
Ans. Three (1986, 1990 and 2014)
29) Who was awarded the Golden Boot for scoring six goals in FIFA WC 2014?
Ans. James Rodríguez of Colombia. He was followed by Thomas Müller- 05, Lionel Messi, Neymar and Robin van Persie with 04 goals.
30) How many goals were scored in FIFA WC 2014 in total?
Ans. 171 goals by 121 different players.
31) How many self-goals were there in FIFA WC 2014?
Ans. 05
32) Which player was suspended during FIFA WC 2014 for nine international matches and banned from taking part in any footballing-related activity (including entering any stadium) for four months, following a biting incident on Italian defender Giorgio Chiellini?
Ans. Luis Suárez of Uruguay
33) Who scored the two hat-tricks of FIFA WC 2014?
Ans. Thomas Muller of Germany and Xherdan Shaqiri of Switzerland
34) Who won the Golden Ball in FIFA 2014 as best player of the tournament?
Ans. Lionel Messi of Argentina
35) Who was awarded the Golden Glove for best goal keeper?
Ans. Manuel Neuer of Germany
36) Who was given the Best Young Player award in FIFA WC 2014?
Ans. Paul Pogba of France
37) Which team won FIFA Fair Play Trophy?
Ans. Colombia
38) Which country will host the next FIFA WC in 2018?
Ans. Russia

LIST OF COUNTRIES AND CAPITALS

LIST OF COUNTRIES AND CAPITALS 





Afghanistan - Kabul
Albania - Tirana
Algeria - Algiers
Andorra - Andorra la Vella
Angola - Luanda
Antigua and Barbuda - Saint John's
Argentina - Buenos Aires
Armenia - Yerevan
Australia - Canberra
Austria - Vienna
Azerbaijan - Baku
The Bahamas - Nassau
Bahrain - Manama
Bangladesh - Dhaka
Barbados - Bridgetown
Belarus - MinskBelgium - Brussels
Belize - Belmopan
Benin - Porto-Novo
Bhutan - Thimphu
Bolivia - Sucre
Bosnia and Herzegovina - Sarajevo
Botswana - Gaborone
Brazil - Brasilia
Brunei - Bandar Seri Begawan
Bulgaria - Sofia
Burkina Faso - Ouagadougou
Burundi - Bujumbura
Cambodia - Phnom Penh
Cameroon - Yaounde
Canada - Ottawa
Cape Verde - Praia
Central African Republic - Bangui
Chad - N'Djamena
Chile - Santiago
China - Beijing
Colombia - Bogota
Comoros - Moroni
Costa Rica - San Jose
Croatia - Zagreb
Cuba - Havana
Cyprus - Nicosia
Czech Republic - Prague
Denmark - Copenhagen
Djibouti - Djibouti
Dominica - Roseau
Dominican Republic - Santo Domingo
East Timor (Timor-Leste) - Dili
Ecuador - Quito
Egypt - Cairo
El Salvador - San Salvador
Equatorial Guinea - Malabo
Eritrea - Asmara
Estonia - Tallinn
Ethiopia - Addis Ababa
Fiji - Suva
Finland - Helsinki
France - Paris
Gabon - Libreville
The Gambia - Banjul
Georgia - Tbilisi
Germany - Berlin
Ghana - Accra
Greece - Athens
Greenland - Nuuk
Grenada - Saint George's
Guatemala - Guatemala City
Guinea - Conakry
Guinea-Bissau - Bissau
Guyana - Georgetown
Haiti - Port-au-Prince
Honduras - Tegucigalpa
Hungary - Budapest
Iceland - Reykjavik
India - New Delhi
Indonesia - Jakarta
Iran - Tehran
Iraq - Baghdad
Ireland - Dublin
Israel - Jerusalem
Italy - Rome
Jamaica - Kingston
Japan - Tokyo
Jordan - Amman
Kazakhstan - Astana
Kenya - Nairobi
Kiribati - Tarawa Atoll
Korea, North - Pyongyang
Korea, South - Seoul
Kosovo - Pristina
Kuwait - Kuwait City
Kyrgyzstan - Bishkek
Laos - Vientiane
Latvia - Riga
Lebanon - Beirut
Lesotho - Maseru
Liberia - Monrovia
Libya - Tripoli
Liechtenstein - Vaduz
Lithuania - Vilnius
Luxembourg - Luxembourg
Macedonia - Skopje
Madagascar - Antananarivo
Malawi - Lilongwe
Malaysia - Kuala Lumpur
Maldives - Male
Mali - Bamako
Malta - Valletta
Marshall Islands - Majuro
Mauritania - Nouakchott
Mauritius - Port Louis
Mexico - Mexico City
Micronesia - Palikir
Moldova - Chisinau
Monaco - Monaco
Mongolia - Ulan batar
Montenegro - Podgorica
Morocco - Rabat
Mozambique - Maputo
Myanmar Naypyidaw
Namibia - Windhoek
Nepal - Kathmandu
Netherlands - Amsterdam
New Zealand - Wellington
Nicaragua - Managua
Niger - Niamey
Nigeria - Abuja
Norway - Oslo
Oman - Muscat
Pakistan - Islamabad
Palau - Melekeok
Palestine Ramallah and Gaza
Panama - Panama City
Papua New Guinea - Port Moresby
Paraguay - Asuncion
Peru - Lima
Philippines - Manila
Poland - Warsaw
Portugal - Lisbon
Qatar - Doha
Romania - Bucharest
Russia - Moscow
Rwanda - Kigali
Saint Kitts and Nevis - Basseterre
Saint Lucia - Castries
Saint Vincent and the Grenadines - Kingstown
Samoa - Apia
San Marino - San Marino
Sao Tome and Principe - Sao Tome
Saudi Arabia - Riyadh
Senegal - Dakar
Serbia - Belgrade
Seychelles - Victoria
Sierra Leone - Freetown
Singapore - Singapore
Slovakia - Bratislava
Slovenia - Ljubljana
Solomon Islands - Honiara
Somalia - Mogadishu
South Africa - Cape Town
South Sudan - Juba
Spain - Madrid
Sri Lanka - Sri Jayewardenepura Kotte
Sudan - Khartoum
Suriname - Paramaribo
Swaziland - Mata-utu
Sweden - Stockholm
Switzerland - Bern
Syria - Damascus
Taiwan - Taipei
Tajikistan - Dushanbe
Tanzania - Dodoma
Thailand - Bangkok
Togo - Lome
Tonga - Nuku'alofa
Trinidad and Tobago - Port-of-Spain
Tunisia - Tunis
Turkey - Ankara
Turkmenistan - Ashgabat
Tuvalu - Funafuti
Uganda - Kampala
Ukraine - Kiev
United Arab Emirates - Abu Dhabi
United Kingdom - London
United States of America - Washington D.C.
Uruguay - Montevideo
Uzbekistan - Tashkent
Vanuatu - Port-Vila
Vatican City - Vatican City
Venezuela - Caracas
Vietnam - Hanoi
Yemen - Sanaa
Zambia - Lusaka
Zimbabwe - Harare

Important information on Nationalised Banks

****Important information on Nationalised Banks****


1.The oldest Joint Stock Bank of India --Allahabad Bank


2. The bank founded by Freedom Fighter Dr. Bhogaraju 

Pattabhi Sitaramayya --Andhra Bank


3. First bank to open a branch outside India -- Bank of India, 
London, 1946


4. The first bank to be given an ISO 9002 certificate for one of 
its branches --Canara Bank


5. The Postal Dept has issued a commemorative stamp in the 
name of this bank celebrating 100 years in 2011 --Central 
Bank of India


6. First Indian Bank to be wholly owned by Indians--Central 
Bank of India


7. The bank formed on the efforts of Lala Lajpat Rai --Punjab 
National Bank


8. The only merger of nationalised banks took place between --
Punjab National Bank and New Bank of India in 1993

9. The bank whose brand equity is "Pygmy Deposit Scheme" --
Syndicate Bank


10. The bank which was conceived by Shri GD Birla --UCO 
Bank


11. The bank which was inaugurated by Mahatma Gandhi in 
1919 -- Union Bank of India


12. The largest among nationalised banks --Punjab National 
Bank


13. The bank established in the year 1913 as Bank of Mysore 

Ltd. at the instance of the banking committee headed by the 

great Engineer-Statesman, Late Dr. Sir M.Visvesvaraya -- 

State Bank of Mysore

Friday, 25 July 2014

Abhijeet: 24th Rank 2009


Abhijeet: 24th Rank 2009




When did you decide to appear for the IAS Exam?
I decided during my graduation days. But I gave a serious thought to it by the end of the second year of my engineering, and embarked upon my preparations.

How did you prepare for this Mother of all Examinations?
I did not consider any job from the campus placement, and came to Delhi to prepare for this Exam. I studied the syllabus deeply to choose my optionals, and consulted my seniors for preparation. I devoted 3 months exclusively for the PT, made self notes for the optionals and GS, and indulged in group discussions and brainstorming sessions. I undertook test series for the GS and optionals to assess my preparation, and trace my lacunae.

Does IIT graduation help in IAS preparation?
My study at IIT (Kanpur) oriented me in clarity of thoughts and planning my tasks well. It has given me the ability to work enthusiastically and over come obstacles with my abilities. The environment there was very conducive to prepare for such exams. Further, as both of my optionals were from science stream, I got the best of minds to teach me during my graduation, and they were always at bay to help me even after I graduated.

The scores you have got in optionals are whopping. Please share the secrets of your preparation.
My idea of preparation was simple: Covering the entire syllabus, consulting many authentic books for a wider coverage and crystal clear understanding, self assessment by test series and practicing previous year's questions in exam like conditions. I made self notes & synopsis and kept improving upon them to keep my answers innovative and impactful. I also took help of internet.

Describe your General Studies preparation.
For the PT, I focussed on certain key areas of GS like Geography, Modern History, GK, Current Affairs and Maths & mental ability. For the Mains Exam, I studied extensively for all the sections. I formed a study group with some friends, where we discussed issues of national and international importance. We had divided certain sections to save time, and to gather deeper understanding of the topic. I made synoptic notes of the sections, and kept upgrading them. I took extensive help of the Internet for anything I had difficulty with.

How important is writing practice in General Studies?
I would like to quote "That which is not re-written, is not well written". Writing practice-not only in GS but in every paper, is one of the best tools by which one can self assess his/ her preparation. Knowing the answers is different from putting it on paper in the exam's time frame - that too with an impact to lead in score. It also allows us to improve upon our answers by getting them assessed from experts. I think it should be the prime strategy for any serious aspirant.

What do you feel about change in pattern in the Preliminaries- introduction of CSAT?
I think it is a very welcome change. It will ease the aspirants from mad cramming of facts and information. The questions will be more of application of understanding rather than mere testing of memory. It should not be feared at all.

What are some of the mistakes that an average aspirant can avoid for better time management?
Chalking out a clear road map and study calender and sticking to it is the first step to use time wisely. I would advise aspirants to read GS on a regular basis. One should avoid studying both the optionals together, as it could be difficult to contain. Further, one should be on toes after PT, and get serious with the preparations.

SBI Clerk - Banking Quiz

SBI Clerk - Banking Quiz





1. _____________are the beneficiaries of the “Reverse Mortgage Scheme”.
(a) Government employees 
(b) Senior citizens
(c) Unemployed persons 
(d) Persons of BPL category
Ans: (b) Senior citizens

2. RBI was nationalized in the year
(a) 1949
(b) 1
952 
(c) 1955 
(d) 1964

Ans: (a) 1949


3. Which of the following is/are associated with the fiscal policy?
1. Marginal Standing Facility
2. Devaluation of Currency
3. Market Stabilization Scheme
(a) 1 & 2
(b) Only 3
(c) 2 & 3
(d) Only 2
Ans: (d) Only 2

4. When was Liberalized Exchange Rate Management System (LERMS) started in India?
(a)1990
(b)1996
(c)1992
(d)1998
Ans:(c)1992

5. National income of India is estimated by
(a) NCAER
(b) Ministry of Statistics
(c) Central Statistical Office
(d) Ministry of Finance
Ans: (c) Central Statistical Office

6. What is understood by Fiduciary Issue of currency?
(a) The issue of currency notes without keeping gold or silver as deposit
(b) The issue of currency notes keeping gold or silver as deposit
(c) The issue of currency notes with partial gold or silver deposits
(d) The issue of currency notes with comparative gold or silver deposits
Ans: (a) The issue of currency notes without keeping gold or silver as deposit

7. _____________is the percentage of total deposits of a bank which it has to keep with itself in the form of liquid assets.
(a) Statutory Liquidity Ratio (SLR)
(b) Cash Reserve Ratio (CRR)
(c) Statutory Reserve Ratio
(d) Cash Ratio
Ans: (a) Statutory Liquidity Ratio (SLR)

8. The exchange rate in India is dependent upon:
1. Government policy
2. Demand-supply forces
3. Monetary policy objectives
(a) Only 2 (b) 2 & 3 (c) 1 & 2 (d) 1, 2 & 3
Ans: (a) Only 2

9. Collateralized Borrowing and Lending Obligation (CBLO) is a/an ________.
(a) Money Market Instrument
(b) Instrument of Monetary Policy
(c) Type of Risk Cover
(d) Stock Market Instrument
Ans: (a) Money Market Instrument

10. Often, we read in newspapers that the RBI has changed the Repo rate and the Reverse Repo rate by a few basis points. What is a basis point?
(a) Ten % of one hundredth point
(b) One hundredth of 1%
(c) One tenth of 1%
(d) Ten % of 100
Ans: (b) One hundredth of 1%

11. Banks generally don’t pay interest on money deposited in which of the following accounts?
(a) Savings account
(b) Current account
(c) Fixed deposit account
(d) None of these
Ans: (b) Current account

12. ‘Fiat Money’ is defined as the money which is
(a) Accepted internationally
(b) Accepted temporarily in lieu of gold
(c) Issued by keeping gold or silver as deposit
(d) Decreed as money by the government
Ans: (d) Decreed as money by the government

13. Demand-pull inflation can be caused by which of the following?
(a) A decline in consumption expenditure
(b) A sharp increase in lending rates
(c) A steep decline in income tax
(d) An increase in direct taxation
Ans: (c) A steep decline in income tax

14. For obtaining which among the following does a customer not require a bank account?
(a) A loan
(b) A cheque
(c) A banker’s draft
(d) A credit card
Ans: (c) A banker’s draft

15. RBI isn’t expected to perform the role of
(a) Acting as a clearing house
(b) Working as a banker to the government
(c) Managing forex
(d) Accepting deposits from general public
Ans: (d) Accepting deposits from general public
•••••••••••••